annemarili

"Gårdagen kan du inte förändra Morgondagen vet du inget om Men Dagen idag är din" Ett motto som jag försöker leva efter. Är mamma, mormor och sjuksköterska som nyligen drabbats av bröstcancer. Försöker skriva ner mina tankar, mina erfarenheter under resans gång.

Besvikelse så stor

Publicerad 2009-07-10 14:32:32 i Allmänt,

Har äntligen kommit hem. Det blev många fler dagar än jag räknat med. Fick åka in på sjukhuset i Bollnäs igen på natten pga feber, 39,5 kl 2 på natten. Blev inlagd och dagen efter fick jag åka ambulans hem till Stockholm och Södersjukhuset.

Efter 6 cytostatikakurer så träffar jag läkare i Bollnäs som tycker att man ska utreda mina buksmärtor som jag fått flera ggr under cytostatikabehandlingen. Så när jag kommer till Södersjukhuset träffar jag en till läkare som har samma åsikt! Efter nästan ett halvår! Helt otroligt.  De nöjde sig inte med att detta bara var en biverkan av cytostatikan.

Fick göra en datortomografi av buken, fick träffa en kirurg och det visade sig att jag har fickor på tarmen vilka var inflammerade. Inte undra på att jag hade buksmärtor som bara vek på injektion av Ketogan (morfinpreparat). Fick även byta antibiotika.

Läkaren på onkologen skulle skicka remiss till vårdcentralen! för uppföljning av min divertikulit. Så det innebär att en distriktsläkare ska träffa mig, skicka remiss till sjukhuset för fortsatt utredning! Vilken omväg. Och ingår inte detta i min vård på onkologen att följa upp biverkningarna som jag drabbas av. Tänk om det är så illa att det är cancer och inte divertiklar (fickor i tarmen), vad händer då.

Varför är det ingen som tar ansvar fö
r helheten?!
 

Frågade flera ggr under denna vecka om det jag verkligen kunde opereras på måndag. Jo, det skulle inte vara några som helst problem fick jag till svar varje gång. När jag är på hemväg ringer kirurgen från Karolinska sjukhuset och berättar att när de skulle gå igenom operationsprogrammet på måndag så upptäcker de att jag ligger inne för tarminfektion (divertikulit) och då blir det ingen operation förräns om 1 vecka.  Riskerna att operera mig är för stora just nu.

Läkaren på onkologen på Södersjukhuset har inte kontaktat kirurgen på Karolinska sjukhuset!!!!!!!!

Det tog jag för givet att man kontaktat kirurgen . För mig framstår vården mer och mer som att alla specialiserar sig på sitt och struntar i andra symtom/besvär. De följer inte upp eftersom det inte är deras område.
.


Att mitt blodvärde går ner är det heller ingen som tar ansvar för. Ska jag komma till Karolinska operationsdagen och de upptäcker att mitt blodvärde är för lågt`? Får tjata till mig provtagning på mitt blodvärde.

Har släppt taget om att jag är sjuksköterska de sista månaderna när det gäller vården om mig själv. Men nu är jag ledsen, besviken och förbannad. Det kommer att bli att jag blir en besvärlig patient för nu kommer jag inte att ge mig. Det är min kropp, mitt liv det handlar om och jag kommer inte att tillåta att tid ödslas bort, att undersökningar, prover inte görs.

I Sverige stämmer det verkligen att man måste vara frisk för att orka vara sjuk!!!!!!!!!!

Är så mäkta besviken på vården!!!!! Har aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att cancervården fungerar så här dåligt.

Tack du härliga kirurg från Karolinska som ska operera mig som tog dig tid och ringde upp mig. Du förklarade varför jag måste vänta en vecka, riskerna med att operera mig nu osv.

Det är så mycket mera också men jag orkar just nu inte skriva mera. Men ledsen och besviken är jag. Får nu vänta en hel vecka.

Önskar er alla en riktigt härlig helg!
Kram
Anne mari

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2009-07-10 16:13:18

Sjukvården har säkert många brister men jag tycker faktiskt det finns mycket som fungerar väldigt bra också. Jag jobbar också som ssk på en kirurgavdelning med colonpatienter. Jag har fullt förtroende för den verksamhet vår klinik bedriver och vi har många patienter som är nöjda över vården och jag tycker att det oftast är det positiva som överväger. jag vill ändå hoppas och tro att de som jobbar inom sjukvården vill vårat bästa och gör så gott de kan - men stolpskott finns det överallt, man får hoppas man slipper undan dem! All lycka önskar jag dig och hoppas verkligen att du snart får medvind.

Sommarkram från syster Anna i Umeå

Postat av: Mia

Publicerad 2009-07-10 16:15:01

Ja, precis så är det dessvärre i den svenska vården och har varit en längre tid. Min pappa gick bort i cancer för sex år sedan, jag höll på med dessa frågor för 7-8 år sedan. Helt helt galet. Men har du verkligen inte märkt det i din roll som sjuksköterska?

Vad beror det på? Beror det på att läkare har blivit avtrubbade? Pratar man inte om empati eller helhet i utbildningarna idag? Men många av dessa läkare är ju äldre. Är de blasé? Jag vet inte, funderat mycket däremot har jag gjort. Det handlar ju ofta om sunt förnuft, man behöver inte vara doktor för att fatta hur man ska bete sig för att uppnå ett bättre resultat. Eller tappar de begreppen någonstans på vägen?

Postat av: Anne Mari

Publicerad 2009-07-10 16:26:13

Det är inte själva vården jag är kritisk mot. Utan på vilket sätt läkarna inte vill ta helhetsvården av patienten.



Arbetar själv inom akutsjukvården sedan många år tillbaka, vet att det fungerar dåligt av och till där patienter kommer i kläm då läkarna inte vill ta helhetsansvaret utan skickar patienterna mellan olika vårdgivare.



Men att det skulle vara så inom cancervården var helt främmande för mig. Hade i min enfald trott att där om någonstans tar man hand om hela patienten.



Det handlar mycket om pengar, vilken klinik som ska betala vad. Skickas remissen till vårdcentralen så är det dom som är ansvariga för betalningen av de olika undersökningarna.



Men själva omvårdnaden fungerar bra, där är verkligen viktigt att patienten mår bra, känner sig sedd osv.



Kram

Anne Mari

Postat av: Betti

Publicerad 2009-07-11 12:38:27

Jag är också besviken över hur vården egentligen i verkligheten fungerar. Jag trodde alltid att det gick att få hjälp snabbt om man drabbades av cancer. Min mamma har fått vänta jättelänge för att överhuvudtaget få CT röntgas för att titta närmare på en förtätning i lungan. Ingen vet om det är cancer men misstanken finns. Ingen vet när röntgen kommer ske nu eftersom visst en maskin är sönder, hon kommer förmodligen hamna sist i kö igen, vid ett större sjukhus (där det är ännu längre kö. Men frågan är ju om mamma har tid att vänta??

Postat av: AmjeW

Publicerad 2009-07-11 18:23:03

Vården i Sverige är bra!

Vården, om en patient har olika åkommor, är usel! Detta eftersom en läkare är specialist på det ena, men kan inte mycket om det andra... helheten missas, att titta utanför sin "box" på tänkta orsaker till saker och ting är viktigt. Varför? Den ena patienten är inte den andra lik. Bara för att de flesta reagerar på ett specifikt sätt med en speciell behandling, behöver inte betyda att just du och jag gör detta... Det kallas kunskap om människan, det kallas att lyssna på männsikan bakom symtomen och diagnosen. En person som vandrat i sin egen kropp kan söka sjukvård, läkare eller annan hjälp av många olika orsaker, men den känner oftast si kropp och vet när något inte stämmer, oberoende om det är fysiskt eller psykiskt. Vi har ingen rätt att säga att vi vet mer, Allt handlar om samarbete! Det handlar om att lägga ner prestige, inte låtsas att man vet vad som är fel på någon utan helt enkelt säga att vi letar vidare för att se vad det rör sig om... Kring detta krävs samarbete! Inte ett bollande med patienten hit och dit där ingen tar ansvar... I Sverige har vi fantastisk sjukvård med bra kunskaper hos personalen, men vi får komma ihåg att det är en människa bakom symtomen!

Kämpa på annemarili, det är ditt liv det handlar om och du måste själv ta det ansvaret!

AmjeW

Postat av: Tina

Publicerad 2009-07-12 20:39:58

Hej vännen!!

Jag vet inte vad jag ska säga!! Jag har själv inte mycket för övers för sjukvården!Jag tycker de glömt bort anledningen till deras val av yrke.De ser oss patienter mer som ting än som människor.Jag känner verkligen med dig.Jag tycker det är bra att du står på dig.En läkare sa till mig en gång

- Du är för snäll.Du måste skrika & vara bestämd för att få rätten till din vård!!

Då blev jag minst sagt chockad... det borde ju vara tvärtom.. varför ska man behöva förvandlas till en mardröm för att få vård??Vi som ska ha så fin vård här i Sverige!!! Nä, jag tycker du ska stå på dig. Jag vet att det krävs mycket energi & är oerhört utpumpande...Jag tänker på dig & om du har ork & lust så finns det en liten present till dig inne på min blogg!!!Kanske kan pigga upp dig lite!

Stå på dig vännen!!!

Kram Tina

från

Livet är här & nu

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela