annemarili

"Gårdagen kan du inte förändra Morgondagen vet du inget om Men Dagen idag är din" Ett motto som jag försöker leva efter. Är mamma, mormor och sjuksköterska som nyligen drabbats av bröstcancer. Försöker skriva ner mina tankar, mina erfarenheter under resans gång.

Att leva med bröstcancer under 8 månader

Publicerad 2009-09-30 20:49:54 i Allmänt,

Så mycket har hänt sedan 26 januari i år. Från att kliva upp kl 05 på morgonen för att göra mig iordning inför dagens arbetspass. Hade känt en stor knöl i vänster bröst, kände en stor oro samtidigt som jag inom mig förstod att det här är allvar. Det är ingen oskyldig, ofarlig knöl som finns i bröstet.

Kom till jobbet, tar rapport från nattsjuksköterskan tillsammans med en till sjuksköterska Ulrika, förstår knappt något av vad som sägs. Är helt blockerad av tankarna och oron över knölen i bröstet. Till slut vänder jag mig till Ulrika som också känner på knölen. Hon ser genast till att jag ringer bröstmottagningen och jag får en tid samma dag.

Sen rullade det bara på, läkaren sa det jag själv hade förstått, "det är med stor sannolikhet bröstcancer, tycker att du ska prata med dina barn".  Tiden stod stilla och försökte ta in det jag själv förstått att det var. Sen gick allt i rasande fart. Ultraljud, mammografi, ultraljud hjärtat, skelett-scint, datortomografi osv. Än så länge inga tecken på metastaser annat än en lymfkörtel som också är angripen av cancer. Sen att det är vänster bröst gör att oron för hjärtat gör sig påmind också. Dagen innan första cytostatikakuren fick jag sövas och de drog ut 6 tänder, tur att jag fick behålla framtänderna, för annars hade jag nog inte pratat mycket sen dess.

Har inte jobbat sedan dess, första tiden gick jag i vaccum, jag var en sjuksköterska som gick bredvid en osynlig patient som genomförde alla undersökningar. Så kändes det. Jag var i total kris.

Oron för framtiden, mina barn, mina barnbarn, ekonomin var så stor. Sen bestämde jag mig för att ta varje dag i taget. Acceptera att jag inget kunde göra. Satt  och sitter fortfarande i en båt utan åror, utan segel, utan motor, utan roder, bara att hänga med.

Supertufft ekonomiskt har det varit, har fått en del hjälp av min storebror och svägerska. Men en ständig oro för att få pengarna att räcka. Två killar på 18 och 19 år, en dotter med barnbarn som bor 28 mil ifrån mig. Att dra lasset som ensam vuxen har varit fruktansvärt tufft och ännu är det inte klart.

Det konstiga är att det fortfarande känns så overkligt att jag haft en tumör i mitt bröst, undrar när jag egentligen förstår att jag har en allvarlig sjukdom. Även om jag har gått igenom cytostatikakuren (Djävulens drog), operation och nu strålbehandling så är jag ju ännu inte frisk. Men tumören och de angripna lymfkörtlarna är ju borta. Min tumör var hormonkänslig så därför ska jag äta antihormontabletter i 5 år som ska skydda mig så gott det går att inte få nya tumörer/metastaser.


Hur olika alla har det som drabbas av denna vidriga sjukdom.

En del har pengar, partner, kan unna sig resor, handla utan att tänka på vad det kostar.
En del är helt ensamna, kämpar i sin egen ensamhet.
En del har knappt mat för dagen, kämpar för att överleva dag från dag.
En del har stor familj, vänner, arbetskamrater som finns där och stöttar och hjälper till.

Men alla har vi något gemensamt;
Vi lever i en annan verklighet, vi lever i ensamhet alla som inte går att förklara. Vi går igenom en fruktansvärt jobbig behandling och tid, mer eller mindre jobbig oro och ångest. Biverkningar, håravfall, trötthet, värk, rädsla för spridning osv.

Men alla med ett mål att få återvända till det riktiga livet. Men inte ta vid där vi slutade utan första dagen i det nya livet. För livet blir sig aldrig mera likt.

Imorgon är det näst sista strålbehandlingen!!!!!!!!!!! och jag slipper se sjukhuset på ett tag och slipper åka 2 timmar per dag. Värken och stelheten är det mest påtagliga nu, har jag suttit en stund så är jag stel som en pinne, får gå ett tag för att komma igång. Men som tur är så är jag inte så stel varje dag. Men värken finns där.

Är så ledsen, känner mig helt vilsen just nu men orkar inte planera, tar bara en dag i taget och det kommer jag att fortsätta att göra. Allt kan förändras på 1 sekund så försöker att inte forcera fram något.

Fick en fråga igår av en vän; kan du se framåt med glädje att följa med mig ut i december. Mitt svar var enkelt; nej det kan jag inte, jag planerar ingenting framåt, klarar inte det. Här är det en stor förändring. Jag tar en dag i taget, så måste jag leva nu för att få balans i mitt liv och en frid i mitt inre rum.

En stor kram
Anne Mari

3 ggr kvar

Publicerad 2009-09-29 19:46:21 i Allmänt,

3 strålbehandlingar kvar, tänk att slippa åka till sjukhuset varje dag i 5 veckor, så underbart skönt. Jag har klarat mig så himla bra undan biverkningar hitills när det gäller strålningen. Tröttare än tröttast men trött var jag ju innan, klumpkänsla i halsen, huden har hitills klarat sig bra.

Idag är jag så glad att jag haft vänner runt mig under hela resan, att jag har vänner och okända personer som följt min kamp och kommenterat min blogg. Om ni bara visste hur det har hjälpt mig. Det finns inte ord för att tala om hur rörd jag är av er omtanke om mig. Alla goa råd, alla goa hejarop när jag mått som sämst och när jag mått bra.

Imorgon ska jag ta blodprover, har tjatat mig till det. Vill se att de är ok så att det inte är där felet ligger när det gäller min extrema trötthet. Men läkaren och min sjuksköterska tycker inte att det är konstigt med tanke på den resan jag gjort och speciellt med alla sjukhusvistelser och biverkningar med cytostatikan.

Ska även få göra bentäthetsmätning då tabletten Femar är ett antihormon och effekten blir benskörhet och det är lättare att få frakturer. Ska ju äta tabletten i 5 år, för mig är det värt biverkningarna om jag kan slippa metastaser. Då ju min tumör var hormonkänslig, alltså att den växer på hormoner.

Ska även få göra en coloskopi då jag haft problem med min tarm samt haft divertikulit, (inflammation i tarmfickor) under behandlingen.

Stelheten och ledvärken tror jag att jag kan hantera genom att få ett bra träningsprogram när jag är på rehabilitering på Mösseberga. Så med tiden så kommer det också att ordna sig.

Min depression kommer ju också att försvinna med tiden, mycket att bearbeta.

Måste få distans till sjukvården, vara utan sjukhusbesök en period för att mentalt orka gå tillbaka till mitt älskade arbete. Måste ju vara i balans för att kunna vårda sjuka patienter.

Det här kommer att bli bra när jag fått alla pusselbitar på plats.

Ett är säkert, jag kommer att leva dag för dag, inte köra 100%, njuta av livet av det lilla.

En stor stor kram till er alla goa läsare av min blogg!
Anne Mari

5 ggr kvar.

Publicerad 2009-09-28 10:16:53 i Allmänt,

Nu är det bara 5 strålbehandlingar kvar, helt otroligt vad fort det ändå har gått. Känns overkligt att jag gått igenom detta.

Dagen till ära så har solen hittat fram också, skönt.

Betalat räkningarna idag, mindre roligt, det är alltid lika ångestfyllt.

Ringde Perukshopen imorse för att höra om dom har korta peruker som inte kostar mer än 1100 kr då jag har kvar det på Landstingsbidraget. Håret växer men vill ännu inte gå så här korthårig utomhus, så vill vänja mig vid kortare hår med hjälp av peruk först. Hemma går jag utan nu, håret är alldeles mjukt och det växer lite annorlunda än förut, min bena är försvunnen. Ska bli intressant att se hur håret ser ut när det växt ut mera. Mina gråa hårstrån är än så länge borta.

Har fortfarande ledvärk och stelhet i lederna, vissa dagar är sämre och då går det sakta kan jag säga när jag ska förflytta mig från sittande till gående. Men vad är detta mot vad jag gått igenom! ingenting.

En stor kram och önskar er alla en härlig vecka!
Anne Mari

Tack för alla kommentarer!

Publicerad 2009-09-26 21:39:23 i Allmänt,

Vill sända en ros till var och en av er som lämnat kommentarer på min blogg!

Ni ska bara veta hur mycket jag har uppskattat och uppskattar det. Det har hjälpt mig jättemycket genom min cancerresa.

Jag skulle ha skickat privata mail till er var min ambition men orken har inte riktigt räckt till. Men tanken finns hos var och en av er.

Sänder även en ros till mina vänner som kanske tror att jag glömt bort dom, men nej, det har bara varit supertungt sista månaden. Jag hoppas ni inte tycker att jag har svikit er, men snart är jag tillbaka och hör av mig som vanligt.
Ni har stöttat mig något enormt under min resa och det kommer jag alltid att bära med mig i mitt hjärta.

Var och storhandlade mat idag tillsammans med Kicki, taxi hem, oj vad jag saknar bil. Nu behöver jag inte tänka på att handla under veckan, men oj vad slut jag blev. Förstår inte varför jag blir så trött så fort jag gör något, krafterna bara tryter. Ska nog ringa onkologen och höra om de kan ta blodprov så att det inte är något som är fel.

Ha nu en riktigt härlig fortsättning på helgen!
Kram
Anne Mari

Några rader

Publicerad 2009-09-23 10:44:50 i Allmänt,

Jag åkte upp till min dotter, barnbarnen och svärsonen i helgen. Orkar ju inte mycket själv men kunde bara inte låta dom ha det jobbigt. Men jag kunde iallla fall sitta med Molly och Wille i deras lekrum, gå ut och gå en kortare sträcka, lägga dom och gosa med dom. Det blev lite avlastning för Jennie och Peter. Peter har några veckor till innan han återfår sina krafter helt. Svininfluensan däckade honom helt.

Tycker fortfarande att det är jobbigt att åka till SöS varje dag och få strålbehandling. Jättehärlig personal men bröstcancern blir så påtaglig då, *Bröstcancer eller inte, den är ju bortopererad men när känner man att man inte längre har det? Det finns trots allt en liten rädsla inom bords att den har spridit sig men motar bort dom tankarna så fort dom kommer.

Nu har jag bara 8 ggr kvar av strålbhehandlingen. Underbart!

Det blir inte så mycket skrivet just nu i bloggen, försöker släppa taget om cancern när jag kommer hem från strålningen.

Själva strålbehandlingen är ju smärtfri och går snabbt.

Var rädda om er!

Kram
Anne Mari

2 veckor kvar

Publicerad 2009-09-18 12:55:08 i Allmänt,

Efter dagens strålbehandling har jag bara 2 veckors behandling kvar. Det är jobbigt att ständigt påminnas om cancern. Den här veckan har jag haft eftermiddags och kvällstider vilket gjort att dagarna gått till att vänta på att åka iväg på behandling.

Börjar fundera mycket på min framtid, hur kommer jag att må, hur kommer jag att reagera när det blir stressigt, när släpper värken i lederna, när slipper jag stelheten osv.

Tanken på metastaser har jag släppt helt, jag kan inte göra annat än att försöka leva så hälsosamt som möjligt och ta min medicin i 5 år.

Är ledsen idag, min svärson har fått svininfluensan, 28 mil från mig. Önskar att jag kunde åka dit och hjälpa dom. Det är inte lätt med två små barn 2 1/2 år och 1 år som inte får umgås med andra barn just nu. Jennie har det tufft nu och för att inte säga Peter som är riktigt, riktigt dålig. Hade jag pengar så skulle jag sätta mig på bussen upp dit i helgen och hjälpa dom. *Det är viktigare att dom har det bra, jag är inte rädd för att smittas men däremot är det jobbigt att inte finnas där och hjälpa dom.

Förstår inte varför dom ska ha det jobbigt, dom borde få njuta av tiden med sina barn, det vore bättre att jag fick influensan är Peter.

Den enda biverkan jag fått av strålningen än så länge är en liten klumpkänsla i halsen, vilket tydligen är en vanlig biverkan. Det är slemhinnorna som är irriterade av strålningen men det går över.

Mina tankar finns hos min goa vän Eva som har lungcancer och som har det riktigt tufft just nu.

Var rädda om er och ta dag för dag.
Kram
Anne Mari

Några rader

Publicerad 2009-09-12 12:56:41 i Allmänt,

Jag tycker inte om helger sedan jag blev sjuk. Det känns mycket tyngre då. Just nu har jag ju fullt upp på vardagarna med strålbehandlingarna.

Är så frustrerad över att jag är stel i lederna och har värk i kroppen. Hoppas jag kan hitta bra övningar att mjuka upp lederna med när jag är på Mösseberg.

Just nu tycker jag att livet är förbaskat tråkigt. Önskar att jag slapp  min peruk men är inte mogen för att vara utan den, håret är för kort. Men det växer så det knakar. Behöver fixa tänderna också. Tröttheten är för jobbig och längtar tills jag får åka på rehabiliteringen.

Usch vad negativ jag låter men just idag är en sån dag. Hamnat i en period där jag känner mig väldigt vilsen. Har 3 veckor kvar på strålbehandlingen, rehab sen. När kan jag börja jobba? Hur kommer min ledvärk, stelheten, koncentrationssvårigheter att påverka mitt jobb?

Hoppas ni alla får en underbar helg!

Kram
Anne Mari

Långt mellan inläggen

Publicerad 2009-09-09 09:11:41 i Allmänt,

Just nu blir det inte mycket inlägg här på bloggen. Känns som om jag befinner mig i ett vaccum. Mittemellan något. Strålbehandlingen fungerar utmärkt hitills, inga problem ännu  med huden eller andra problem, nåja tröttheten har ju inte blivit bättre. inte ledstelheten och värken men tids nog blir det bättre också.

Minnet är fortfarande inte det bästa men det kommer tillbaka sakta men säkert. Glömde att fotografera inne på strålrummet, ska försöka komma ihåg det idag och lägga in bilden här.

Har haft mina svärdöttrar här ett par dagar och sönerna, tycker om att det är personer här som jag tycker om. Det är bara min dotter, barnbarnen och svärsonen som saknades. Det gör mig gott.

Är så glad att äldsta sonen Niclas kommit igång med sitt lärlingsjobb, målare, underbart.

Önskar att min dotter slapp jobba heltid nu  när hennes mammaledighet tog slut. Om jag vann massor med pengar skulle de gå till min barn så att de fick en stabil ekonomisk grund att stå på. Jennie skulle kunna jobba 75%. Man måste ha drömmar det gör att man kan gå vidare  i livet. Utan drömmar stannar allt upp.

Ska sätta mig och skriva nya ansökningar om pengar från fonder idag, hoppas på bättre tur nu.

Var rädda om er, vi hörs snart igen.

Kram
Anne Mari

reaktion

Publicerad 2009-09-03 18:21:17 i Allmänt,

Jag har hela tiden trott att nu när strålbehandlingen kommer igång så ser jag ljuset och slutet på eländet. Men istället är jag mera ledsen och låg. Förstår inte men pratade med personalen på strålbehandlingen, de är bara för urgoa. De sa att det inte är ovanligt att man reagerar som jag gör, det beror på att i och med att man behandlas varje dag så påminns man om sjukdomen. Vid cytostatikbehandlingen hade man ju oftast 1 vecka då man mådde någorlunda och kunde tänka på annat.

Själva strålbehandlingen går på några minuter. Får strålning på 7 olika fält. Ska fota rummet imorgon så får ni se hur det ser ut. Beundrar personalen, alltid ett leende, ett tröstande ord, en klapp på kinden jag känner mig väldigt trygg med dom.

Längtar tills jag får åka till Mösseberg, få tips och råd så jag kan mjuka upp lederna för som det är nu är jag stel som en pinne. Får röra på mig ett tag innan jag kommer igång, fingrarna är svullna och stela på morgnarna.

Det är så  mycket som hänt sen i januari, så mycket nya intryck, så många nya erfarenheter. Ekonomi som har kraschat. Mycket som jag fått omvärdera. Jag undrar hur jag blir i mitt arbete som sjuksköterska efter detta, mera lågmäld? Hoppas min glädje återvänder för jag älskar verkligen mitt jobb.

Under den här tiden har jag verkligen saknat en partner, en man som hade stöttat mig, där jag kunnat krypa in i en tröstande famn. Förstår vilken lycka det är för dom som blir sjuka och har en partner. Men jag har ju mina barn och barnbarn.

En stor kram
Anne Mari

Strålbehandlingen

Publicerad 2009-09-01 18:26:27 i Allmänt,

Nu har jag påbörjat strålbehandlingen, bara 23 ggr kvar. Det gick jättebra igår och idag. Underbar personal, förstod min oro, inget stress utan lugn atmosfär. Musik och lugnande målningar på väggarna gjorde att jag kände mig trygg.

Hoppas jag klarar mig utan biverkningar. Att jag är totalt utpumpad nu när jag kommit hem beror nog på att jag varit spänd och orolig. Hoppas, hoppas att jag inte får ledvärk och stelhet av tabl Femor, har ju det redan så det räcker som en biverkan av cytostatikan.

När jag åker till Mösseberg ska jag be om att få ett träningsprogram så jag inte stelnar till och motverka benskörhet.

Allt känns mycket lättare, trots slängar av ångest då och då men det känns som om det börjar vända nu.

Niclas fick jobb!!!!!! som målarlärling, han ska börja på måndag. Jag är så otroligt glad för det, han är värd det flera ggr om. Det har varit tufft för honom, en mamma som är sjuk, slutat gymnasiet och matats med mediernas att det finns inga jobb för ungdomar. Hur lätt är det inte att tappa lusten. Så det är verkligen en sten som släppte både hos honom och mig.

Det är märkligt hur man kan lägga det jobbiga bakom sig, men det är nog kroppens sätt att klara av att gå vidare.

Är så tacksam för all stöttning och hjälp jag har fått på vägen.

En stor kram
Anne Mari

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela