annemarili

"Gårdagen kan du inte förändra Morgondagen vet du inget om Men Dagen idag är din" Ett motto som jag försöker leva efter. Är mamma, mormor och sjuksköterska som nyligen drabbats av bröstcancer. Försöker skriva ner mina tankar, mina erfarenheter under resans gång.

Två steg framåt och tre steg bakåt!?

Publicerad 2010-03-23 15:56:28 i Allmänt,

Det är så det känns just nu!

I onsdags skulle jag operera mitt vänstra bröst igen. Det hade bildats en kapsel runt implantatet pga strålningen. Såg detta som en rutinoperation. Det enda jag inte visste var om jag skulle få behålla expanderprotesen eller få ett annat implantat. Plastikkirurgen tog det beslutet när under operation.

Nåväl, operationen gick bra men attans vad ont det gjorde efteråt. Och det är väl klart att lite får man väl tåla, men det här var i mesta laget. Kapseln hade varit ovanligt tjock så min stackars läkare hade fått ta i lite för att kunna klyva den.

Hade fått ett helt nytt implantat och vågade mig till med att känna på det. Kändes mjukt och inte alls så hårt som det förra. Var jätteglad för det såg verkligen riktigt, riktigt bra ut. Har ju förmånen att ha en urskicklig plastikkirurg.

Dagen efter operationen fick jag åka hem, här är det snabba ryck inom sjukvården som gäller. Hade rejält ont, fick gå framåtlutat för att det gjorde så ont. Och jag är inte den som klagar i första taget, tyckte bara att det skulle bli skönt att få komma hem. Hemgång med extra starka smärtstillande tabletter.

Insåg när jag kom hem att det var nog lika bra att jag höll mig i soffan där jag hittat en perfekt ställning då jag knappt hade ont. Men efter några timmar kände jag mig sjuk, febrig. Febertermometern, ja den finns ju aldrig där den ska vara. Så det var bara att bita ihop och gå ner till grannen och låna febertermometer.  Hon frågade om jag inte skulle åka in på en gång, men tänkte jag så dålig är jag inte. Men fick höra idag av henne att jag hade sett riktigt, riktigt sjuk ut. Stackarn hon hade legat vaken under natten för ifall jag skulle ramla i golvet då skulle hon höra det och komma upp.

Hade 39 grader i temp, ringde avdelningen och skulle höra av mig om jag fick frossa under natten. Vid 4-tiden på morgonen lyckades jag slumra till. Vaknade vid 10 och hade ont i precis hela kroppen, febrig och jag förstod att nu måste jag åka in. Ringde och det blev snabba ryck, in till plastikkirurgiska mottagningen och sen direkt till avdelningen och då antibiotika i droppform.  Kände mig riktigt risig, och en stor rodnad spred sig över hela bröstet och under armen.

Fick besked av läkaren att om inte antibiotikan gjorde att det gav med sig så skulle dom vara tvungna att öppna och ta ut implantatet och göra rent i bröstet.  Jag måste erkänna att det var länge sen jag grät så djupt som jag gjorde då.

Har ju varit så otroligt glad över att min kropp varit "hel", att jag slapp "förlora" mitt bröst när tumören togs bort.

Men jag hade inget val, vill ju leva. Så det blev akutoperation där det tog implantatet och det hade tydligen varit väldigt infekterat. Så här snabbt brukar inte infektionen komma.

Det här är tungt, jag är helt plötsligt enbröstad. Det har inte riktigt gått in ännu.

Varför, varför? För första gången så tycker jag att det är orättvist att jag drabbades av det här. Har under hela sjukdomstiden inte tänkt så eftersom för vem skulle det vara rättvist att få cancer?

Känns som om jag gått igenom registret, varit utan hår, haft bröstimplantat och nu utan bröst.

Det finns en sak jag lovat mig själv, jag kommer att börja ägna mig åt yoga och verkligen gå in för det. Tror att det är där jag kan hämta kraften för att gå vidare i mitt liv.

Man måste se det positiva i allt som händer, men ibland känns det för svårt. Men jag hade en jättetrevlig rumskamrat som jag kallar H här, hon vet vem hon är. Hon fick mig att se med ett nytt perspektiv på vissa händelser, vi fungerade väl ihop då vi respekterade varandras integritet. Vi kände aldrig ett tvång att prata eller umgås utan ville man sova, vila eller bara vara så respekterades det. Kände en stor tillit till henne, vi diskuterade mycket djupa livsfrågor.

TACK  H  för att du orkade lyssna på mig och att du fanns där som rumskamrat i helgen på KS.

Igår kväll kom en ny patient in på rummet  M  som också fått operera om sitt bröst. Fick massor med goa och användbara råd av henne. Samt mailadress. Tack M, dina råd hjälper mig.


Just nu räckte orken till detta, hoppas ni har det bra.

Kram
Anne Mari

Kommentarer

Postat av: Läkemamman

Publicerad 2010-03-23 16:42:54

Det är bara att bryta ihop - och komma igen! Du har det i dig - livskraften och glädjen, och med lite yoga på det så kan det inte bli annat än perfekt. Du kommer att slå dig själv med häpnad!

Stor kram

Postat av: Tina

Publicerad 2010-03-24 09:39:16

Älskade fina du!!!!!

Jag blir så förtvivlad av att läsa vad du fått gå igenom IGEN!!!!

Du piggnade ju till & började må bra. Jag är så ledsen för din skull. Jag önskar jag kunde göra nått för dig. Jag vet inte vad du går igenom, men jag kan ( knappt ens det ) föreställa mig & jag tycker du är så oerhört stark. även om du ( vilket är en självklarhet & som jag tycker är bra för det måste ut ) blir ledsen & nertryckt, så har du den starka förmågan att komma upp igen. det är vad jag märkt under den tid jag följt dig. Du är en enormt stark person & du fixar detta. Men förstår att frågan VARFÖR dyker upp. Jag undrar det oxå. Har du inte redan gått igenom tillräckligt?!!

Du är en kämpe & du kommer att ta dig ur detta & vara en satk & frisk kvinna som älskar livet!!!!

Varmaste kramen till dig fina du!!

Tina

Postat av: AmjeW

Publicerad 2010-03-25 13:01:47

Ibland finns det inga svar på varför... Ibland finns det bara kvar att bryta ihop! Jag tror det är sunt. Efter att kroppen har fått bryta ihop finns möjlighet till nybygge igen, istället för att bygga på något som är rangligt inuti och kan rasa ihop senare.

Finns inte ord för vad vissa människor skll igenom... det enda jag kan sända dig är en stor kram med kärlek.

AmjeW

Postat av: H

Publicerad 2010-03-29 17:26:22

Hej kära du!

Jag har inte orkat öppna datorn tidigare och blev så glad när jag läste dina rader! Jag känner tacksamhet för att vi fick dela några dagar på E13, det hade varit så oerhört mycket värre utan dig! Du är otroligt beundransvärd och har det största hjärta!

Kort kommer!

Stor kram H

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela