annemarili

"Gårdagen kan du inte förändra Morgondagen vet du inget om Men Dagen idag är din" Ett motto som jag försöker leva efter. Är mamma, mormor och sjuksköterska som nyligen drabbats av bröstcancer. Försöker skriva ner mina tankar, mina erfarenheter under resans gång.

Åter hemma

Publicerad 2009-10-31 01:19:38 i Allmänt,

Har idag kommit tillbaka från Mösseberg rehab. Många, många erfarenheter rikare. Gladare, säkrare. men oj så mycket stelare trots all träning. Har träffat underbara, glada, udda, ledsna, erfarna personer som förgyllt min tillvaro. Och PERUKEN den har jag slängt iväg, nu är jag korthårig och det känns bra. Att ta av den var för mig ett avslut. Slängde den efter två dagar på Mösseberg.

Nu börjar mitt nya liv, har fått nya perspektiv på hur det nya livet kommer att te sig. Det gamla är borta och kommer aldrig tillbaka igen.

Nu blir det sängen och i helgen ska jag skriva ner om de två veckorna.

Det jag känner spontant är att det kommer att ske en hel del förändringar med vänner, bekantskaper, sociala livet.

Kramar så hörs vi i helgen och njut nu av helgen som kommer!
Anne Mari

Nu är det fredag

Publicerad 2009-10-23 09:23:08 i Allmänt,

Nu äntligen är det fredag och Jennie kommer snart, oj vad jag längtar. Den här veckan har varit riktigt bra, har vilat väldigt mycket och tränat emellanåt. Samt skrattat gott en del kvällar. Det är alldeles dött här på kvällarna, händer ingenting. Så några av oss som kom i söndags har suttit i salongen och spelat kort och yatsie. Utråkade och trötta så har vi fått skrattanfall som man hade när man var tonåring.

Men dagarna har varit bra. Igår fick jag kurbad med ungerska salter, det var riktigt skönt. Innan var det vattengympa. Idag blir det gruppträning i gymmet och sen kommer Jennie.

Ser fram mot myskvällen på spat ikväll.

Men stel är jag fortfarande och det irriterar mig, trots att jag tränar och simmar osv. Vill inte sluta äta mina tabletter, eller byta ut dom mot andra. Så håll tummarna att det lättar till nästa vecka.

Önskar er alla en riktigt härlig helg!

Kramar
Anne Mari

Behovet av återhämtning är stort

Publicerad 2009-10-21 11:45:14 i Allmänt,

Nu har det gått några dagar här på Mösseberg, det var ett bra val att ansöka om att få komma hit. Inser nu efter endast ett par dagar hur slut jag är, hur trött jag är, hur mycket allt detta har påverkat mig mentalt. Det är flera är som säger det och som jag även läst i andras bloggar, reaktionen kommer när man avslutat behandlingen. Det är då man börjar inse vad man gått igenom, det är nu bearbetningen måste till.

Och det är då sjukkassan vill att cancerpatienter ska återvända till arbetet!!, det finns lyckligtvis de bl a jag som inte blivit drabbade av såna krav.

Mycket att göra, man har ett individuellt program där de utgås ifrån ens behov. Sen finns det allmänn aktiviteter att välja på. Jag har väldigt lite obligatoriska aktiviteter, behöver få vila. Samtal, träningsprogram och sen utöver det väljer jag föreläsningar, vattengymnastik och det som jag gillar väldigt mycket Pilates och som jag ska fortsätta med när jag kommer hem.

Orkar inte ringa till er goa vänner, men tänker på er och ni får gärna ringa mig.

Till helgen får jag äntligen träffa min dotter igen och få umgås med henne! Det är något som jag verkligen ser fram mot. På fredag kväll har dom fredagsmys på Spa-avdelningen med Tapas, tilltugg, prova på behandlingar osv.

Ni finns alla i mina tankar, var rädda om er och en stor kram
Anne Mari

Mösseberg

Publicerad 2009-10-18 21:44:21 i Allmänt,

Så då är jag äntligen på Mösseberg! Hur fort har inte allt gått, förstår inte att jag är här nu.

På tåget ner sitter det en kvinna bredvid mig med sjal på huvudet och förstår att hon också ska till Mösseberg. Vi börjar prata och mycket riktigt hon skule också hit. Så tågresan var riktigt trevlig.

Nu när jag sitter på rummet så känns det som om jag är tillbaka till året då jag gick på internatskola i Finland. Möblerna är gamla, vackra, allt är vitmålat. Gammal vacker lampa i taket. Byggnaden är K-märkt. Man märker verkligen av historiens vingslag. Det finns ett bibliotek med massor av gamla böcker. Under min tid här ska jag ta reda på mera om Mössebergs historia. Jag vet ialla fall att Mösseberg blev kurort bl a pga att vattnet var skandinaviens bästa. Hur det är idag vet jag inte men ska ta reda på det.

Något som gör mig beklämd är att rehabilitering inte är en del av cancerbehandlingen. Kroppen och själen måste få återhämtning och att komma ifrån vardagen och bara vara, få hjälp med återhämtningen borde vara självklart att alla skulle få.

Men nej så är det inte . Det gäller att man har läkar, kurator eller sjuksköterska som informerar en om möjligheten att söka för att få åka på rehabilitering. Men oftast är det ingen som informerar om det. Vi är bara 4 stycken från Stockholms landsting! Hur många fler är det inte som har behov av detta.

Jag har nyss varit och simmat, så jag kommer nog att sova gott inatt.

Mina pojkar kommer att fixa detta galant att få vara själva, tror att dom är "lite" glada att få sköta sig själva och slippa hönsmammans tjat. Fast dom vet ju att jag älskar dom.

Snart kommer min dotter ner hit, längtar jättemycket.

Blev glad idag då jag såg att man kan gå på pilates här, det är verkligen något som jag tycker om. Hade precis börjat med det när jag skadade axeln men nu får jag ett jättetillfälle att återuppta det.

Helgen har varit riktigt bra, fick vara hundvakt till underbara Figo, portugisisk vattenhund. Se familjen Frykbergs blogg så ser ni foton och kan läsa härliga historier om honom.

Önskar att jag hade kunnat ge Kicki en spahelg, det är hon värd. Ska verkligen försöka få till det när jag börjar jobba.

Önskar er alla en riktigt härlig vecka!
Kram
Anne Mari

Dagen igår gick i trötthetens tecken

Publicerad 2009-10-15 12:49:24 i Allmänt,

Igår var en märklig dag. Åkte och handlade, var helt slut när jag kom hem. Fick hjärtklappning, mådde illa och var helt slut. Så det blev inte mycket gjort, kände mig helt utmattad.

Längtar så till på söndag då jag åker till Mösseberg samtidigt som det är jobbigt att lämna killarna men dom är ju stora och klarar sig själva. Tror att dom tycker det är jobbigt med en tjatande mamma, men dom vet att jag bryr mig. Önskar att min dotter bodde nära mig för jag saknar henne varje dag.

Pratade med min onkologsjuksköterska idag, har så ont i mina leder och är stel som en pinne. Hon föreslåg att jag skulle prata med min läkare och byta ut antihormontabletten. Men det vill jag inte samtidigt som jag inte villl äta smärtstillande varje dag. Jag äter en tablett som heter Femar och som vid studie visat sig ha mycket god effekt så jag vill inte byta ut den mot något annat. Men om jag inte blir bättre av träningen på Mösseberg så måste jag nog byta ut den.

Jag ska verkligen njuta av tiden på Mösseberg, vila, träna, vara ute och bara vara. Ringde till Mösseberg och det visade sig att vi är 10 st som kommer på söndag. Ska bli härligt att få träffa nya människor och få många härliga skratt och upplevelser.

Sen kommer ju min dotter ner nästa helg, oj vad jag längtar.

Hoppas Jill kan komma över och hälsa på också men det är ju en bit från Göteborg och hon har ju fullt upp.


Glöm inte bort att läsa kommentarerna jag får, finns mycket att läsa. Flera som har cancer och som berättar om sin sjukdom.

Jag känner att jag verkligen står emellan två världar just nu, den ena cancervärlden och den andra den friska världen. Och nu gäller det för mig att sakta men säkert komma över till den friska världen och hitta mitt sätt att leva där. Har hittat ett lugn som jag inte hade innan, varje dag är en oskriven sida i min livsdagbok. Vad den oskrivna sidan ska handla är upp till mig.

Glöm inte heller att gå in på mina länkar. Läs även Agneta Gilles blogg i Uppsala Nya tidning, hon har drabbats av bröstcancer och bloggar om sina erfarenheter:    www.unt.se


En stor stor kram!
Anne Mari

Tack från djupet av mitt hjärta för allt stöd!

Publicerad 2009-10-13 17:58:11 i Allmänt,

Vill tacka Er Alla för stödet jag fått från er under min bröstcancerresa. Det har hjälpt mig otroligt mycket. Från att bara finnas där för mig, har en vän som exakt vet när jag haft det som jobbigast och då ringt och stöttat mig. Har en vän som också befinner sig i cancerlandet och vi har stöttat varandra och hon finns alltid här. Mina barn, svärson, svärdöttrar, mina bröder, svägerskor som stöttat mig på olika sätt och min mamma. 

Alla är ni lika mycket värda, glöm aldrig det, ni har alla på olika sätt hjälpt mig.

En okänd person har hjälpt mig med att förgylla min tillvaro. Mina arbetskamrater som hela tiden funnits här.

Igår fick jag kläder av min svärdotters mamma, Annika, blev jätteglad. Att hon också var här och fikade värmde gott.

Något som också gjorde mig väldigt, väldigt glad var när jag fick presentkort på spabehandling på Mösseberg från vännerna/arbetskamrater som funnits här hela, hela tiden, tack Karin Li, Katharina, Cina, Sofia och Ulrika, har redan beställt behandling, ansiktsbehandling. Ser fram mot det. Fått pengar för att betala egenavgiften på Mösseberg som är 80 kr/dygn.

Har fått en härlig duschcreme från Rosen serien, krämer, tvålar från Lush mm. För att inte säga alla goa kramar jag fått!!

Har fått besök och hjälp hemma, besök på sjukhuset när jag legat inne, telefonsamtal, mail, alla härliga kommentarer här på bloggen.

Jag är djupt, djupt rörd över all eran omtanke, kan inte med ord få fram hur mycket det betytt för mig.

Och som en härlig avslutning på det här så kommer min dotter ner till Mösseberg och jag får rå om henne ett par dagar.

Och tack goa härlig Kicki som funnits här hela, hela tiden i ur som skur.

Och alla ni som bloggar som har kommenterat och stöttat mig och genom ert bloggande har hjälpt mig, tack.

Hoppas att ni Alla som hjälpt och stöttat mig förstår att jag uppskattat det!!!!!!!!!

Kramar
Anne Mari

Mitt hjärta blöder för Victoria

Publicerad 2009-10-12 23:15:22 i Allmänt,

Jag är lyckligt lottad som fick min bröstcancertumör bortopererad, får äta tabletter i 5 år, räknas som frisk. Mina barn och barnbarn har sin mamma/mormor i livet. Det är stort, det är en gåva som jag tänker förvalta väl. Sen om jag får tillbaka cancern då får jag ta det då.


Mitt hjärta blöder för Victoria som förlorade sin mamma vid 16-års ålder. Det är 3 år sedan, Victoria som bor i USA nu kommer till Sverige varje år i okt för att samla in pengar till Rosa Bandet med hjälp av sin blogg. Bara det är stort, hon måste ha ett hjärta av guld.

Nu i dagarna så fick hon besked att hennes mormor har drabbats av cancer! Så fruktansvärt orättvist, så grymt.

Victoria har genom sin blogg givit mig mycket, många tankar om min relation till mina barn, barnbarn. Hur viktigt det är att acceptera olika sätt att hantera sorgen när någon får cancer.

Gå in och läs hennes historia och skänk en gåva till Rosa Bandet så kanske det en dag inte finns någon som drabbas av bröstcancer.

Victorias blogg är en viktig blogg;
www.metrobloggen.se/livetutanmamma

Där hittar ni hennes historia.

Var rädda om er och njut av varje sekund
Kram
Anne Mari

Idag är jag glad!

Publicerad 2009-10-08 18:39:20 i Allmänt,

Idag är jag glad! Min dotter har bokat tågresa för att komma ner till Mösseberg rehab/spa från fred-sönd när jag är där. Det var många, många, många år sedan som hon och jag fick vara helt själva. Ser det som en stor gåva att få dela några dagar med henne. Längtar jättemycket.

Tänk att få dela den tiden med henne, jag har verkligen lärt mig värdesätta varje sekund av att få vara med mina barn och barnbarn. Samt min svärson och svärdöttrar.

Och vilken tur jag har som har haft med mig Kicki under hela resan, tack Kicki.

Bröstcancerresan har gjort att jag inte tar något för givet längre. Är tacksam för alla goa vänner jag har som ställt upp.

Var rädda om varandra, livet är dyrbart, det är skört så njut av ögonblicket.

Kram
Anne Mari

Frisk?

Publicerad 2009-10-07 11:23:26 i Allmänt,

Är jag fri från bröstcancer? Är jag frisk? Känns väldigt konstigt att inte åka på dagliga behandlingar. När räknas man som frisk? Tumören och de angripna lymfkörtlarna är ju bortopererade, strålningen ska ha tagit död på om det funnits resterande cancerceller i området.

Det är en konstig känsla, jag ska vara fri från bröstcancern. Men ska ändå äta antihormontabletter i 5 år. Har fått svullna fingrar, speciellt på morgnarna, ont i höfterna när jag suttit en liten stund och stel som bara den. Biverkningar från tabletten Femar. Men ska ju till Mösseberga och få träna så jag tror att jag kommer att må bättre efteråt. Räknar med att jag kommer att komma igång att träna regelbundet efter vistelsen där.

Är fortfarande deprimerad men har sakta men säkert börjat få tillbaka livsglädjen, kan börja se framåt sakta men säkert. Fortfarande sover jag inte hela nätter, får ta sömntabletter för att somna men vaknar flera ggr under natten. Behöver få distans till sjukhus, sjukvård för att orka komma tillbaka och jobba som sjuksköterska. Om jag själv inte är i balans så kan jag ju inte ge till patienterna. Är fortfarande också väldigt, väldigt trött, så alla behandlingar, alla biverkningar, infektioner som jag drabbades av under behandlingstiden har tagit hårdare på mig än jag trodde.

Var på jobbet igår och hälsade på och pratade med chefen. Så underbart härligt att få träffa mina goa arbetskamrater och få kramas lite. Planeringen är att jag ska börja jobba 25% i december, att komma tillbaka sakta men säkert. Allt har sin tid.

Önskar er alla en riktigt härlig vecka!
Kram
Anne Mari

Vackert Rosa armband

Publicerad 2009-10-04 18:38:45 i Allmänt,

Vill rekommendera er att titta in på en smyckesdesign sida. Finns ett vackert handgjort rosa armband där 50% av intäkterna går till bröstcancerforskning, Rosa Bandet.

Jag föll verkligen för detta armband. Man kan även rita egna smycken och få de gjorda. Tack Anna för tipset!

www.hildestamdesign.se

Kram
Anne Mari

Länkar, bloggar

Publicerad 2009-10-04 12:13:16 i Allmänt,

Hoppas helgen har varit bra för er alla. Skickar en stor kram till Sandra som är sjuk, hoppas du blir frisk snart så vi kan ses. Jennie hade ont i halsen i veckan men det har blivit bättre, är så glad att hon finns min goa dotter.  Andrea är också sjuk, hon fick stanna hemma med Niclas istället för att åka på dop. Det verkar som om influensan slår till just nu.

Vill rekommendera två riktigt bra och mycket läsvärda bloggar:

Victoria som förlorade sin mamma i bröstcancer när hon var 16 år. Läs hennes berättelse och hennes kamp mot bröstcancer genom att engagera sig i Rosa Bandet.

Pernilla, 29 år, som fick sin bröstcancerdiagnos som jag i januari i år, hon bloggar på Metro om sin bröstcancerresa.


Ni hittar deras länkadresser under  Länkar  här på bloggen.

Gå in på familjen Frykbergs blogg så får ni se en härlig film, sköldpaddan Trixie och hunden Figo äter tillsammans.


Gå gärna in på mina andra länkar också, kan varmt rekommendera dessa.

Var rädda om er!
Kram
Anne Mari

Sista behandlingen igår

Publicerad 2009-10-03 09:31:32 i Allmänt,

Igår fick jag min sista strålbehandling, den 25:e. Är såååå trött, det känns som om luften helt gått ur mig. Men det är inte konstigt. Så reagerar nog de flesta. Det har varit en lång resa sen jag fick diagnosen. Har klarat mig bra när det gäller biverkningar av strålbehandlingen. Har använt en norsk hudkräm som utvecklats av läkare sen de upptäckte att fiskrensare oftast hade väldigt fina händer trots att de rensade fisk. De hittade ett ämne, zonase och sen gjorde de krämen Zona kräm som nu är omdöpt till Z skincare.

Har inte haft klåda, ingen irritation, ingen rodnad. Ska kontakta importören i veckan och lämna rapport hur det gått. Det är några i Norge som också provat den i samband med strålning och fått bra resultat men det är inte gjort någon studie. Hoppas att de gör en studie så att flera får ta del av krämen.

Längtar jättemycket efter Jennie (min dotter), skulle vilja åka iväg med henne en helg och bara mysa. Älskar mina barn så otroligt mycket.

Hoppas ni alla får en riktigt härlig helg, för mig blir det nog en hel del sovande.

Kram
Anne Mari

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela